• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Filtegarn

På denne side finder du alle de typer af garn, som egner sig til at filte med.

Foruden alt det andet skønne garn som vi forhandler, har vi hos HobbyGarn naturligvis også valgt at have et stort og spændende udvalg af filtegarn. 

Filtning er en utrolig populær og fornøjelig aktivitet, som kan bruges til fremstilling af et væld af skønne, flotte og finurlige ting.

Der kommer hele tiden nye garnkvaliteter på markedet og derfor vil du naturligvis også løbende kunne finde nye varer i denne kategori.

Hvad er filt?

Filt er en ældgammel form for tekstil, hvis historie går længere tilbage end både strikning og vævning.

Kort fortalt består filt af kartet uld, som har gennemgået en proces, hvorved uldens fibre slynger sig meget tæt sammen. Derved dannes det tætte væv, som er så karakteristisk for filt.

Kan jeg bruge alle typer garn til at filte med?

Nej det er ikke alt garn, som kan bruges til filtning og også derfor har vi valgt at lave denne kategori som en hjælp til dig, så du er helt sikker på, at du får købt det rigtige garn, når du skal i gang med at filte.

For at kunne filte er det først og fremmest helt afgørende, at du anvender et garn, som enten består af   100 % uld eller i det mindste et blandingsgarn, hvor indholdet af uld er forholdsvist højt.

Endvidere er det vigtigt, at det uldgarn som du anvender, ikke er merceriseret, eller har gennemgået en superwash-behandling. Forklaring følger nedenfor.

Uldens anvendelighed til filt

Uldens fibre er fra naturens hånd udstyret med en lang række skæl eller "kroge" og disse kroge griber ind i hinanden, når ulden bliver våd, eller på anden vis udsættes for behandling.

Jo mere ulden bearbejdes, desto mere vil krogene således også gribe fat i hinanden, med et mere og mere tæt materiale som resultat.

Denne proces er også grunden til, at du ikke kan anvende et superwash-behandlet uldgarn til at filte med.

Disse typer garn har nemlig gennemgået en proces, hvor uldens skæl ikke på samme måde er i stand til at  "stritte" og gribe fat i hinanden og dermed kan man altså ikke opnå den ønskede fortætning af fibrene i ulden.

Hvad skal jeg bruge og hvordan kommer jeg i gang med at filte?

Foruden garn er det naturligvis en god ide at have planlagt et projekt, du kunne tænke dig at kaste dig ud i.

Heldigvis er der masser af spændende ideer til inspiration at hente, blandt andet på nettet hvor der er masser af blogs og øvrige sider, der handler om filtning.

Du kan også med stor fordel finde opskrifter til filtning hos for eksempel Drops Garnstudio. 

Som udgangspunkt skal de fleste emner strikkes eller hækles ca. dobbelt så stor i forhold til den størrelse, du ønsker at ende ud med.

Hvis du benytter opskrifter, som er decideret beregnet på filtning, vil dette naturligvis være medregnet i opskriftens anvisninger, så du ikke selv skal sidde og regne ud, hvor meget ekstra du skal strikke eller hækle.

Det vil ligeledes fremgå af opskrifterne, hvordan du efterfølgende skal behandle de strikkede/hæklede emner for at opnå det filtede resultat.

Oftest skal emnerne vaskes i vaskemaskine ved en given temperatur, som naturligvis også står angivet i opskriften.

Hele processen med at filte et strikket eller hæklet emne fremgår som sagt af opskriften og der er således intet at være nervøs for.

Du kan dog med fordel vælge at strikke eller hækle en lille prøve først, som du dernæst filter efter anvisningen i opskriften. Derved kan du få en fornemmelse af, hvordan processen foregår og hvordan resultatet af dit færdige projekt vil fremstå.

Der kan også være emner og opskrifter, hvor det er nødvendigt at foretage filtningen ad flere omgange, før den ønskede struktur og størrelse er der.

Når du har filtet et emne, er det meget vigtigt, at du efterfølgende overholder de vaske- og tørreanvisninger, som fremgår af banderolen på det anvendte garn.

Derved undgår du at emnet krymper eller filter yderligere og du kan således have glæde og fornøjelse af dine smukke filtede projekter i rigtig lang tid.

Hvilke emner kan jeg filte?

Filtning er som nævnt et virkeligt populært håndarbejde og der er rigtig mange, som holder af at dyrke dette fine gamle håndarbejde.

Det skyldes ikke mindst alle de utroligt skønne og anvendelige ting, der kan fremstilles med denne metode og det er som med mange andre ting kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad du kan fremstille med filtning.

Filtningens popularitet skyldes ikke blot alle de spændende emner, der kan frembringes, men ganske sikkert også det store udvalg af smukke farver du kan filte i.

Som du vil se her på siden, er udvalget af garntyper til filtning stort og farveudvalget er således også ganske overvældende, så der er helt sikkert noget for enhver smag og til alle årstider.

Du kan som udgangspunkt filte alt, hvad dit hjerte begærer af såvel praktiske og anvendelige ting som pynteting, så længe det blot er fremstillet i uld eller primært uld.

Du kan blandt andet filte lækkert tilbehør som værn mod vinterens kulde som for eksempel huer, vanter og tørklæder.

Tasker i alle størrelser, former og farver er ligeledes en af de ting, som mange elsker at fremstille med denne metode.

Du kan også filte lækkert og hyggeligt tilbehør til hjemmet i form af måtter, grydelapper, bordskånere, coastere, tehætter, og lignende.

Eller hvad med en lækker filtet kurv til at opbevare alt dit skønne garn i?

Nisser, engle, julesokker, påskekyllinger, små søde lam, forårsblomster og smukke ting til at hænge i en uro er blot nogle af de mange ting, du ligeledes kan fremstille til årstidens skiftende højtider.

Beklædning er også en oplagt ting at fremstille ved filtning og her vil du helt sikkert opleve, at filtningen er et fantastisk værn mod kulde. Den tætte struktur som filten besidder, virker således utroligt isolerende, så du altid er sikker på at kunne holde varmen.

Filtede tøfler er også en af de mange ting, som er virkelig populære at fremstille. Dels har du her mulighed for at fremstille dine tøfler i lige nøjagtigt de farver og eventuelle mønstre, du måtte ønske dig og med filtede tøfler får du med garanti ikke kolde fødder!

Har du filtet tøfler til dig selv og den øvrige familie, kan du med stor fordel slutte af med at gøre dem skridsikre.

Det gør du ved at anvende flydende latex også kaldet gummimælk, som vi forhandler i både en hvid og en sort udgave.

Hvor kan jeg lære mere om filtning?

Hvis du er blevet bidt af filtning, eller hvis du har fået lyst til at kaste dig ud i denne aktivitet, så er der heldigvis masser af spændende ideer og inspiration at hente rigtig mange steder.

Biblioteket er et af de helt oplagte steder, hvor du kan finde rigtig mange bøger om emnet. Disse bøger har som oftest ganske udførlige vejledninger i, hvordan du kommer i gang med at filte spændende og sjove emner og der er naturligvis bøger for både nybegynderen og den mere øvede.

Du har også mulighed for at lære filtningens spændende kunst rundt om i landet på aftenskoler og lignende og her kan du med stor fordel finde tider og steder ved at søge på nettet.

Hvis du har det bedst med at lære processen i ro og mag for dig selv, eller hvis du ikke lige kan finde et kursus i nærheden af, hvor du bor, har du faktisk også muligheden for at købe et online filtekursus.

Prøv blot at søge på nettet så vil du hurtigt finde ud af, at der ligger en verden og venter på dig med masser af spændende læring udi filtningens smukke og interessante kunst.

Køb dine materialer online hos HobbyGarn

Når du skal i gang med at filte dine egne strikkede og hæklede kreationer, er det naturligvis vigtigt, at du har alle de ting hjemme, som du skal bruge til projektet.

Hos HobbyGarn finder du således også et stort udvalg af strikkepinde og hæklenåle, så du ikke mangler noget, når du skal starte op med filtningen.

Kom først til de gode tilbud og nyheder

Hvis du vil være helt sikker på altid at være opdateret, kan du med stor fordel tilmelde dig vort nyhedsbrev. Så er du blandt de første, som får besked, hver gang vi får nye spændende varer hjem, lige som du også bliver først orienteret omkring tilbud og udsalg samt fri fragt-koder og andre spændende kampagner.

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet deltager du desuden i konkurrencen om at vinde et gavekort til HobbyGarn, på kr. 1500,-.

Du kan til enhver tid hurtigt og nemt afmelde dig nyhedsbrevet igen, hvis du måtte ønske det.

Har du lyst til at vise dine filtede ting frem?

HobbyGarn leverer dagligt masser af lækkert garn og tilbehør til en stor skare af trofaste og entusiastiske kunder over hele landet og det er vi naturligvis rigtig glade for!

Vi kender selv den enorme glæde og fornøjelse, der er ved at frembringe sjove og spændende kreationer, og det er derfor også en kæmpe fornøjelse for os at være vore kunder behjælpelige med alle de materialer og værktøjer, der skal til de forskellige projekter.

Lige som vi elsker at levere garn og tilbehør til dig, elsker vi også at få lov til at se de smukke og sjove kreationer, som kunderne efterfølgende fremstiller.

Derfor bliver vi altid ekstra glade, hvis du har lyst til at dele billeder af dine færdige projekter med os.

Du er velkommen til at dele dine billeder med os på instagra ved at bruge #hobbygarn. 

Ved at lægge billeder op af de ting vi fremstiller, kan vi alle være med til at dele hinandens glæde og stolthed og ligeledes er billederne en sand guldgrube af gode ideer til inspiration for alle.

Vi hos HobbyGarn ønsker dig stor fornøjelse med dine spændende projekter.

Læs mereLæs mindre