• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Garn

Garnets anvendelse og oprindelse

Moden skifter, tiden går og tendenserne ændrer sig. Sådan har det været i umindelige tider og sådan bliver det helt sikkert også ved med at være.

Men uanset hvilke trends og modeluner der kommer og går, så er garn en af de ting, du altid kan være sikker på, er med i billedet i en eller anden udgave.

Man har kendskab til, at der i Mellemøsten blev fremstillet en form for stribede sokker helt tilbage til år 1900 f.Kr. Vikingerne brugte ligeledes metoden nålebinding til fremstilling af såvel tøj som kurve til forskellige typer opbevaring.

Forskellen mellem nålebinding og strikning er for så vidt kun antallet af pinde der anvendes og generelt har metoden med at frembringe klæder og brugsgenstande ved at "nørkle" garn sammen således en meget lang forhistorie. Dette vidner om garnets styrke og fleksibilitet, når det kommer til at fremstille produkter, som kan tåle at blive brugt igen og igen.

Strik er altså som materiale ganske særlig fleksibelt og hvordan det færdige produkt bliver, afhænger naturligvis helt og holdent af, hvilken type garn man anvender.

Alt afhængig af hvilken type garn der bliver brugt til de enkelte projekter, kan man således fremstille stort set alt - lige fra de smukkeste, lidt sarte sjaler, som i udseende og kvalitet er fine nok til at føre sig frem på de bonede gulve til de noget mere grove og slidstærke sweatre, som år efter år gerne tager tørnen med den hårde vestenvind og det salte havvand.

Tænk også på Coco Chanel som introducerede det lækre strikmateriale jersey på catwalken. Ved at kombinere hendes smarte kreationer med det bløde og fleksible materiale formåede hun at revolutionere moden, idet tøjet både var flot at se på og samtidig også utroligt lækkert at bære.

Denne helt unikke fleksibilitet er uden tvivl en af de væsentligste årsager til, at det at strikke og hækle aldrig går af mode og du kan derfor også med sindsro købe både garn, pinde og nåle, så du altid er klar til det næste projekt, du bliver inspireret til at kaste dig ud i.

En verden af kvaliteter og farver

Garn kommer i et væld af kvaliteter og farver og det er en hel verden for sig at dykke ned i og hvilken utroligt spændende verden!

Tænk blot på alle de mange forskellige og helt specielle materialer du kan strikke af - lige fra fårenes lækre varme uld til den slidstærke akryl og selvfølgelig naturens egen bløde bomuld. Ja sågar båndene fra gamle vhs-bånd er blevet brugt til at strikke med!

Gamle vhs-bånd finder du dog ikke hos Hobbygarn.dk. Til gengæld har vi et hav af forskellige spændende garntyper, som for eksempel uld og bomuld, samt alpaca og silke. Lige som vi naturligvis også har et stort udvalg af garner i spændende blandingskvaliteter.

På den måde er du altid godt dækket ind, uanset hvilket strikke- eller hækleprojekt du har planer om at gå i gang med og uanset hvem du skal strikke eller hækle til.

Skal du for eksempel strikke eller hækle tøj og tilbehør til voksne, kan du stort set vælge og vrage mellem alle de typer af garn, vi forhandler. Skal du derimod strikke eller hækle noget til baby eller til nogle, som har en lidt sart hud, kan du med fordel vælge de bløde bomuldsgarner eller for eksempel alpaca garn, som oftest med stor fordel kan bruges af dem, som ellers ikke så godt tåler at bære almindeligt uld.

Utallige muligheder for anvendelse af dit garn


En af de beklædningsgenstande som har fået en vældig stor renæssance, inden for de senere år er ponchoen. Ponchoen stammer fra Andes bjergene, hvor den oprindelige befolkning har anvendt den som et meget effektivt værn mod bjergenes kolde og fugtige klima.

Der er ikke noget at sige til, at ponchoen er blevet så populær, som den er. Dette stykke tøj som er så utroligt nemt at tage af og på, beskytter dig rigtig godt mod kulden, hvis du strikker den af for eksempel et tykt og isolerende uldgarn.

Hvis du gerne vil undgå, at din poncho bliver alt for tung, kan du med fordel strikke den på lidt større pinde, så du opnår et lettere og mere luftigt resultat.

Hvis du vil strikke eller hækle en poncho til brug i efterårs- og vinterhalvåret, kan du med fordel vælge at tilføje en rullekrave som et ekstra værn mod kulden. På samme måde kan du selvfølgelig også vælge at strikke din poncho med en hætte, så du kan beskytte dit ansigt og hår mod vintervejrets påvirkning.

Ponchoen er dog ikke bare anvendelig i kulden. Den kan også være et utroligt smart og moderigtigt alternativ til din sædvanlige overgangsfrakke, når foråret eller efteråret sætter ind.

Flere og flere kaster sig også ud i kunsten at filte med uldgarn. Teknikken kan kræve lidt tillæring, men når du først har styr på det, er filtning et helt utroligt sjovt og spændende håndarbejde.

Der er næsten ingen ende på, hvad du kan fremstille ved filtning og igen er det stort set kun fantasien, der sætter grænsen. Du kan med stor fordel søge på nettet for inspiration, lige som der også ligger et hav af videoer på nettet, som nemt og meget udførligt viser dig, hvordan du anvender denne metode.

Ligeledes kan du naturligvis finde mange spændende bøger om filtning på biblioteket, så du er godt klædt på til at kaste dig ud i denne sjove kunst.

At strikke sine egne strømper og sokker er ligeledes meget populært og der findes vel snart ikke noget bedre end at stikke fødderne i et par dejlige bløde hjemmestrikkede sokker.

Når det gælder strikning og hækling af strømper og sokker, har du ligeledes stor mulighed for at variere det færdige resultat, alt efter hvilken tykkelse og hvilke farver du vælger.

Strømpegarn har en helt særlig slidstyrke, som gør, at du altid kan være sikker på et godt og holdbart resultat.

De mange forskellige kvaliteter af garn gør det ligeledes muligt at fremstille tøj til både sommer og vinter. Forestil dig for eksempel den bløde og lækre varme sweater, som du elsker at putte dig i om vinteren, eller den tynde og lette top i 100 % bomuld som er så skøn og svalende at bære på en varm sommerdag.

Hvilke typer af garn skal jeg anvende?


Når du sidder med en strikke- eller hækleopskrift, er der som regel angivet en bestemt type garn, som er særligt velegnet til det enkelte projekt.

Du kan dog altid vælge en anden type garn, hvis du ønsker dette og dermed har du som udgangspunkt et væld af muligheder.

Du bør dog vælge en type garn, som har samme strikkefasthed, som det garn der anbefales i opskrifterne. Strikkefastheden er nemlig helt afgørende for, hvordan det færdige resultat bliver og om resultatet overhovedet er anvendeligt.

Hvis du anvender et garn med en helt anden strikkefasthed end anbefalet, risikerer du at ende ud med et færdig projekt, som slet ikke kan bruges til det ønskede formål, eller som måske har en helt anden størrelse og pasform end angivet i opskriften.

Strikkefastheden er meget kort fortalt det antal masker og pinde (rækker), du skal strikke for at få en lap, som måler 10 x 10 cm. Strikkefastheden varierer derfor meget fra garn til garn og ligeledes fra pind til pind, alt efter hvilken tykkelse pinde du anvender.

Hos Hobbygarn.dk finder du strikkefastheden angivet under de respektive garntyper. Dermed har du mulighed for at sammenligne de forskellige garntyper, så du nemt kan finde frem til det garn, du kan anvende til dine forskellige strikke- og hækleprojekter.

Som nævnt kan du variere anvendeligheden af dine færdige projekter, alt efter hvilken type garn du vælger at anvende. Dermed har du mulighed for at fremstille lækre og flotte beklædningsgenstande, som hver især passer til de enkelte årstider eller til forskellige lejligheder og personer.

Garn som er specielt fremstillet til strikning og hækling af sokker og strømper har som nævnt en særlig slidstyrke. Dette er vigtigt, da strømper og sokker naturligt udsættes for et meget hård slid, hvis man for eksempel sammenligner med det slid en hue udsættes for.

Til filtning kræves det at du anvender uldgarn, idet uldgarn har nogle naturlige, indbyggede "kroge". Disse kroge griber under filtningsprocessen ind i hinanden og krogene er således altafgørende for, at filtningen overhovedet kan finde sted.

Det er således ikke ligegyldigt, hvilket garn du anvender til hvilket projekt.

Kan jeg bruge det garn, jeg allerede har?


Mange har allerede forskellige typer garn liggende og det kan derfor være godt at vide, om man kan bruge det, hvis man falder over en spændende opskrift, man gerne vil afprøve.

Du kan selv nemt finde ud af, om det garn du allerede har, er egnet til at bruge i en opskrift. Det gør du ved at måle strikkefastheden og den måler du på flg. måde:
Du strikker en lap, som måler 10 x 10 cm. Herefter tæller du efter, om du får samme antal masker i bredden og i højden, som der står angivet i opskriften.

Hvis strikkefastheden ikke passer med den som er angivet i opskriften, har du mulighed for at justere fastheden ved at bruge en anden størrelse pind. Har du for eksempel brug for flere masker, skal du vælge en tyndere pind. Dette kan du huske ved at tænke på, at der er plads til flere masker pr. centimeter på en tynd pind.

Når du vælger at bruge en anden type garn, end den der er angivet i en opskrift, skal du være opmærksom på, at det oftest vil give en anden struktur til dit færdige strikke- eller hækleprojekt. Du kan derfor med stor fordel skifte den anbefalede type garn ud med en anden, idet du på den måde har rig mulighed for at sætte dit helt eget unikke præg på det færdige resultat.

Garn i alle afskygninger når det passer dig


Hos Hobbygarn finder du som nævnt et stort og varieret udvalg af mange typer garn i forskellige kvaliteter og farver.

Dermed er du altid dækket godt ind, uanset hvilke spændende projekter du har planer om at give dig i kast med. Ligeledes har du også altid rig mulighed for at gøre et godt køb, idet vi løbende lægger nye varer ind på vores tilbudsside, som du finder lige her.

Vores webshop er altid åbent, således at du kan handle garn og tilbehør, når det passer bedst ind i din hverdag. Leveringen sker i løbet af 1-3 dage, således at du hurtigt kan komme i gang med dit projekt.

Skulle der mod forventning være noget, du ikke kan finde på vores webshop, er du altid velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig. Du finder vores kontaktoplysninger lige her.

Del gerne dine spændende projekter med os


Hos HobbyGarn elsker vi at se de mange fine og spændende projekter, folk frembringer med vores garn. Så har du lyst til at dele dine færdige resultater med os, kan du bruge hashtagget #hobbygarn.

Vi hos Hobbygarn ønsker dig rigtig god strikke- og hæklelyst!

Læs mereLæs mindre