• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Merino uld

Hvad er merino uld?

Merino er den uld, der kommer fra merino fårene.

Disse får stammer oprindeligt fra Spanien, men nu om dage er det især Australien og New Zealand, der er kendt for at avle merino får.

Merino ulden adskiller sig især fra traditionel fåreuld, ved at dens fibre er langt mere bløde og fine. 

Dette gør merino ulden særligt populær til beklædningsgenstande, hvor man ønsker et tyndere klæde, og hvor risikoen for hudirritation er på et absolut minimum.

Merino uld er således det oplagte valg, når der skal fremstilles for eksempel undertøj, strømpebukser og sportsbeklædning, som typisk ikke skal fylde for meget.

Hvad kan jeg bruge merino uld til?

Merino uldens tynde og bløde fibre gør ulden til det helt rigtige valg, når du ønsker at fremstille uldtøj, som ikke fylder for meget, men som samtidig er både blødt og behageligt varmt at bære.

Du kan således bruge merino ulden til fremstilling af både trøjer og cardigans samt alle typer for lækkert tilbehør som huer, vanter og skønne tørklæder og sjaler. 

Ligeledes er merino uld ganske velegnet til baby og folk med meget følsom hud, da ulden som nævnt er langt mere blød og fin end traditionel uld.

Det er med andre ord kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad du kan bruge merino uld til, og når du først stifter bekendtskab med det skønne materiale, vil du helt sikkert blive inspireret til et væld af nye, spændende projekter, du kan bruge det til.

 

Kan jeg strikke og hækle med merino uld?

Ja, du kan både strikke og hækle med denne dejlige uldkvalitet, og uanset om du vælger strikkepindene eller hæklenålen sammen med merino ulden, vil du helt sikkert elske det færdige produkt, der kommer ud af dit arbejde.

 

Kan jeg anvende merino uld til baby?

Ja, det kan du.

Merino uld er som nævnt ganske velegnet til såvel babysom folk med følsom hud, der ellers dårligt tåler den traditionelle fåreuld.

Merino uldens ekstra tynde og bløde fibre er med til at give baby en behagelig følelse mod huden, og da ulden samtidig regulerer kropstemperaturen, er den rigtig god at bruge til de helt små.

Hertil kommer uldens antibakterielle effekt, som også gør den særligt velegnet til fremstilling af dejligt lune blebukser til de kære små.

 

Hvilke fordele er der ved merino uld?

Uldfibre er formet som hule rør, der er bygget op af en række skæl, nøjagtigt som menneskehår.

Disse skæl danner grundlag for en del af uldens gode egenskaber, men samtidig kan de også være en kilde til hudirritation, hvis man har en lidt sensibel hud.

Som nævnt er merino uldens fibre meget tyndere og mere bløde i strukturen, når du sammenligner med den mere traditionelle fåreuld, og det gør, at merino ulden føles langt mere behagelig mod huden.

Uldens tynde og lette kvalitet sørger desuden for, at et hvilket som helst stykke uldtøj vil føles behageligt let at bære, samtidig med at materialets evne til temperaturregulering er helt i top.

Derudover har merino uld og almindelig uld en lang række gode egenskaber tilfælles, som gør, at uld på mange måder er et uovertruffent materiale til beklædning og tilbehør.

 

Hvorfor er det godt at bruge uld?

Fordi ulden giver dig så utroligt mange fordele, som kun et lækkert naturmateriale kan frembringe.

Ulden er først og fremmest kendt og populær på grund af isoleringsevnen, som sørger for at regulere din temperatur, når du bærer uldtøj.

Uldtøjet sørger således for at holde dig varm, når det er koldt, og omvendt vil ulden regulere din temperatur ned, hvis varmegraderne stiger.

Uld er med andre ord et af de materialer, som er lige velegnet til brug hele året rundt, og med merino ulden kan du blandt andet fremstille behageligt tynde bluser og lignende til brug i sommerhalvåret.

Alle typer uld er antibakterielle, og det har naturligvis også stor betydning for materialets popularitet og høje bærekomfort.

Den antibakterielle evne gør nemlig, at du kan bære dit uldtøj over længere tid uden risikoen for, at det kommer til at lugte af sved.

Dertil kommer uldens naturlige evne til at beskytte dig imod solens UV-stråler, og da uld tilmed har evnen til at holde dig tempereret, selv om det bliver fugtigt, er ulden på mange måder det helt perfekte materiale til valg af overtøj, når du færdes ude.

 

Hvordan skal jeg behandle merino uld?

Uanset om du har valgt merino uld eller en hvilken som helst anden type uld, er det vigtigt, at garnet og dermed det færdige håndarbejde får den helt rette behandling, så du bevarer uldens naturlige egenskaber bedst muligt.

På grund af uldens naturlige, smudafvisende evne er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at vaske uld så ofte, som du ellers vasker dit tøj.

Med mindre din uldtrøje er blevet decideret snavset, kan du altså i mange tilfælde nøjes med at lufte trøjen. 

Det kan du gøre ved at anbringe den udenfor i den friske luft og meget gerne på en dag, hvor luftfugtigheden er høj.

Fugten i luften vil nemlig få uldfibrene til at rejse sig igen, så dit uldtøj kommer til både at dufte og se frisk og nystrikket ud igen.

Får du alligevel brug for at vaske dit uldtøj, er det vigtigt, at du bruger et vaskemiddel, som er specielt fremstillet til uldvask.

Alle andre former for vaskemidler indeholder typisk nogle enzymer, som godt nok er supergode til at fjerne snavs, men samtidig er de alt for hårde mod uldens naturlige fibre.

Ved at anvende et decideret uldvaskemiddel vaskes ulden derimod rent på den mest skånsomme måde, der samtidig bevarer uldens fibre på bedste vis. 

Med mindre du anvender uld af superwash kvalitet, skal dit uldtøj som udgangspunkt vaskes i hånden ved maksimalt 30 °C, og det anbefales, at du undgår at bruge skyllemiddel til tøjet.

Skyllemiddel går nemlig ind og danner en form for hinde rundt om de enkelte fibre i et garn eller et stof, og denne hinde vil med tiden ødelægge uldfibrenes naturlige evne til at gribe fat i hinanden.

På den måde mister ulden nemt både facon og pasform over tid, og du mister dermed sandsynligvis glæden ved at bruge uldtøjet.

Når dit uldtøj er nyvasket og vådt, kan du med fordel rulle det ind i et rent, tørt håndklæde og dernæst trykke en stor del af det overskydende vand ud af tøjet.

Hvis du har strikket mindre stykker tøj, som for eksempel sokker eller blebukser, gør det ikke så meget, om tøjet kommer op at hænge.

Er der derimod tale om større emner som trøjer og lignende, har uldtøjet bedst af at ligge ned, mens det tørrer.

Dette har noget at gøre med den struktur, der dannes i tøjet, når du strikker og hækler det, og som tilfører det færdige tøj en indbygget elasticitet. 

Det gør, at tøjet kan strækkes, og dermed kan det blive trukket ud af facon, hvis det kommer op at hænge især i våd tilstand, hvor tøjet er ekstra tungt.

Vil du give dit striktøj de allerbedste betingelser under tørreprocessen, kan du brede det ud på et tørrestativ, sådan at der også kommer luft til tøjet nedefra.

Dette er med til at nedsætte tørretiden, og dermed mindsker du også risikoen for, at tøjet kommer til at lugte surt.

Bred gerne et tørt håndklæde ud over tørrestativet, som du så placerer striktøjet ovenpå.

Håndklædet hjælper med til at reducere tørretiden yderligere, og samtidig sørger det for, at tørrestativet ikke danner buler i tøjet.

Når du har lagt dit striktøj til tørre, kan du forsigtigt trække det lidt i facon, hvis det er nødvendigt.

Når dit uldtøj er helt tørt, er det stadig en rigtig god ide at opbevare det liggende i en skuffe eller på en hylde, så størrelse og pasform bevares bedst muligt.

Anbring gerne et par cedertræskugler sammen med dit uldtøj, så du undgår, at det angribes af møl.

Cedertræets naturlige indhold af olier udsender en svag duft, som møllene ikke bryder sig om, og metoden er dermed også anvendelig ved opbevaring af andre delikate naturmaterialer som for eksempel pels og silke.

 

Hvad er fordelene ved at strikke og hækle selv?

Hvis du allerede er hardcore håndarbejdsentusiast, kender du sikkert allerede til en lang række af de fordele, der følger med, når man selv strikker og hækler. 

Er du nybegynder inden for strik og hækling, har du med stor sandsynlighed en ret god ide om, at der må være noget at hente, når nu så mange er bidt af det.

Og der er virkelig rigtig mange fordele ved at strikke og hækle selv både på det personlige plan og på et bredere, miljømæssigt plan.

Rigtig mange nyder således godt af den afslappende og terapeutiske effekt, som et håndarbejde kan medføre. 

Når du sætter dig til ro med dit striktøj, giver du hele dit system mulighed for at koble af og komme ned i et lavere gear end der, hvor vi typisk opererer i løbet af en dag fyldt med opgaver og aktiviteter.

Når du kommer ned i et lavere gear, medfører det ikke kun afslapning og hvile, for din krop og hele dit system får faktisk også mulighed for at opbygge ny energi.

Så hvad enten du vælger at afslutte dagen med lidt håndarbejde, eller om du lægger små håndarbejdspauser ind i løbet af dagen, vil du sikkert med tiden opleve en anderledes og bedre energi til alle dagens gøremål.

For dig, som af forskellige årsager ikke har muligheden for at fylde dagen med en masse aktiviteter, kan håndarbejdet på samme måde være en dejlig måde at tilføre dagene mere indhold og struktur.

Oven i dette kommer under alle omstændigheder glæden ved at frembringe et fysisk produkt med dine egne hænder og ikke mindst den efterfølgende fornøjelse ved at anvende de færdige projekter.

Når du selv strikker og hækler beklædningsgenstande og tilbehør, er der stort set frit valg mellem valg af materialer og farver samt mønstre og designs.

På den måde har du en stor grad af frihed til at skabe et resultat helt efter din personlige smag, og du kan således sætte et helt unikt præg på dit færdige håndarbejde.

I stedet for at du er nødt til at købe fem forskellige trøjer, som hver især opfylder ét krav, kan du selv vælge, hvor mange af dine ønsker og krav du vil arbejde ind i den enkelte trøje. 

Det giver dig ikke blot muligheden for at skabe en garderobe med langt større overblik og sammenhæng, men du kan samtidig også være med til at reducere forbruget af materialer.

På den måde kan det på sigt gavne miljøet, når vi selv strikker og hækler en del af vores tøj, idet vi kan komme noget af den gængse brug-og-smid-væk-mentalitet til livs.

Det er med andre ord ren win-win, når vi strikker og hækler selv, og med det store udvalg af garnkvaliteter, farver og designs, der findes på markedet, er mulighederne for kreative udfoldelser nærmest uendelige.

 

Køb dit garn og tilbehør hos HobbyGarn

Hos HobbyGarn elsker vi at formidle garn, strikkepinde, hæklenåle og tilbehør til alle disse kreative projekter, og vi sætter en ære i at følge enhver handel helt til dørs, så du altid kommer i mål med dit håndarbejde.

Har du således spørgsmål omkring bestilling af ordrer, valg af farver og materialer eller noget helt tredje, må du endelig kontakte os, så vi kan hjælpe dig.

Når du handler online hos os, sørger vi for en leveringstidpå kun 1-3 hverdage, så du hurtigt kan komme i gang med dine nye projekter.

Du er naturligvis også velkommen til at hente dine online ordrer i vores showroom, hvor du både kan se og mærke varerne samt shoppe løs af alt det, du også finder på voreswebshop

Adresse og åbningstider på vort showroom finder du lige her.

 

Må vi have lov at se dine færdige kreationer?

Glæden ved selv at strikke og hækle er som nævnt stor, og den bliver kun større af at blive delt med andre til fælles inspiration.

Har du således lyst til at dele billeder af de projekter, som du har fremstillet med garn fra os, er du meget velkommen til at dele dem med os på instagram. Brug gerne #hobbygarn.

Hobbygarn ønsker dig rigtig god fornøjelse med dit håndarbejde.

Læs mereLæs mindre