• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Superwash garn

Her på siden finder du HobbyGarns store udvalg af garn, som er superwash behandlet.

Disse garn kvaliteter er utrolig populære på grund af deres mange gode egenskaber og derfor har vi naturligvis valgt at føre et meget bredt og spændende udvalg af disse lækre og praktiske superwash behandlede garn kvaliteter.

Hvad vil det sige, at et garn er superwash-behandlet?

Superwash er betegnelsen for en behandling, som man typisk bruger ved fremstilling af uldgarn og som er med til at gøre ulden nemmere at håndtere i brug.

Man startede med at anvende denne teknik i starten af 1970'erne og siden da er det bare blevet mere og mere populært på grund af de mange fordele, det bringer med sig.

Uldens opbygning

Fibrene i et uldgarn har fra naturens hånd indbyggede skæl og hvis du på et tidspunkt har set en uldtrøje blive vasket ved for høj temperatur, så kender du også bagsiden af medaljen ved disse skæl.

Hvis skællene bliver udsat for alt for høj varme, går de nemlig ind og filtrer sig sammen og resultatet af denne proces bliver en uldtrøje, hvor samtlige fibre har trukket sig sammen til et tæt og kompakt materiale.

Trøjen er nu krympet mindst et par numre og fremstår generelt stiv og usmidig og ganske ukomfortabel at bære.

Dette er en af de egenskaber, som gør, at uld er et produkt, der som udgangspunkt skal behandles med stor respekt og varsomhed.

Hvilke fordele får jeg med et superwash-behandet garn?

Ved at strikke eller hækle med et uldgarn som er superwash-behandlet, får du en lang række fordele, som på flere måder kan være med til at gøre den daglige brug af uldtøj meget nemmere.

Herunder kan du læse nærmere om henholdsvis vask, overfølsomhed og slidstyrke, som netop er nogle af de områder, hvor den superwash-behandlede uld kommer helt til sin ret.

Vask af superwash behandlet garn

Ved at superwash-behandle et uldgarn undgår man først og fremmest risikoen for, at uldens naturlige skæl griber ind i hinanden, hvilket også er med til at gøre ulden en hel del nemmere at håndtere ved daglig brug.

Uld bør som udgangspunkt vaskes i hånden ved max. 30 °C, netop fordi man derved undgår den sammenfiltning af uldens fibre som beskrevet ovenfor.

Men når ulden er superwash-behandlet, behøver du ikke bekymre dig for, at skællene på samme måde griber ind i hinanden og filtrer sammen.

Dette betyder, at du nemt og ubesværet kan vaske dit superwash-behandlede uldtøj i vaskemaskinen og du slipper således for at bruge tid og kræfter på at vaske alt dit uldtøj i hånden.

Der er ikke noget forgjort i, at man har denne her helt specielle uldsweater, som man måske bruger af og til ved særlige lejligheder og som man gerne hygger sig med at vaske i hånden, når det en sjælden gang er nødvendigt. Det kan ligefrem være en terapeutisk proces i sig selv.

Men hvis du som mange andre har et ønske om at bruge uld i større grad i din dagligdag og hvis husholdningen tæller både mand og børn, som også har forelsket sig i dette skønne materiale, så hører du sikkert også til dem, der synes, at tiden kan bruges på andet end at stå og håndtere vådt og tungt uldtøj.

Overfølsomhed , sart hud og de kære små

Der er desværre en del mennesker, som oplever, at uldtøj generelt kradser og klør mod huden. Måske er du selv en af dem, eller måske kender du nogen, der har det på denne måde.

De har måske et ønske om at bære uld, da det jo fra naturens hånd er et dejligt blødt og varmt materiale, men de naturlige skæl som ulden er udstyret med, kan medføre, at huden bliver rød og irriteret, når de bærer uld.

Det er bare virkelig ærgerligt, hvis man af den grund er nødt til at skulle vælge uldtøjet fra og netop her kommer superwash-behandlingen som en særdeles god løsning på problemet.

I og med at uldens skæl er superwash-behandlet, undgår man nemlig at de klør og kradser mod huden.

Desuden er superwash generelt med til at gøre ulden endnu mere blød, end den er fra naturens hånd og på denne måde er superwash behandlingen med til at gøre uld og uldtøj tilgængeligt for mange flere.

På samme måde er superwash-behandlet uld også et rigtig godt valg, når der skal fremstilles strikkede og hæklede trøjer og lignende til de kære små.

Baby og børn har som oftest en mere blød og følsom hud og derfor skal der ofte ikke så meget til, før de oplever irritation, hvis de bærer et materiale som for eksempel uld.

Men ved at anvende den superwash-behandlede uld har du muligheden for også at udstyre de mindste med en toplækker uldgarderobe, der bare siger spar to.

Anvendeligheden af superwash behaldet garn

Superwash-behandlet uld har ganske som uld generelt en meget stor slidstyrke.

Dette betyder, at superwash behandlet uld også er et rigtig godt valg af garn, når du skal fremstille beklædningsgenstande og tilbehør, som kræver noget helt særligt.

Det kan for eksempel være sweateren til dem, der arbejder på byggepladsen, eller fiskeren som har brug for et ekstra isolerende lag under sit arbejde på havet.

Af samme grund er uld ligeledes ganske velegnet som beklædning til dem, der udøver for eksempel vintersport.

Denne alsidige anvendelighed til alle former for aktiviteter stiller naturligvis også store krav til materialets styrke, lige som det også er særligt vigtigt, at materialet er nemt at håndtere.

Også i denne sammenhæng kommer superwash-behandlet uldgarn virkelig til sin ret, i det man jo typisk har brug for at vaske sit uldtøj oftere, når det bliver brugt til de mere krævende former for aktiviteter.

Er der forholdsregler, jeg bør tage når garnet er superwash behandlet?

Ja som med alt andet garn er det altid tilrådeligt, at man følger de konkrete vaskeanvisninger, som er angivet på garnets banderole.

Der kan være en tendens til at tro, at man med superwash-behandlet uld bare kan behandle det på samme måde, som man behandler tøj i bomuld og syntetiske materialer.

Men uld er altså uld, uanset om det er superwash-behandlet eller ej og man kan derfor sige, at selv om et uldgarn er superwash-behandlet, så kan det stadig lade sig gøre at vaske det ved for høj temperatur.

Man kan således ikke bare smide alt sit uldtøj på et kogeprogram og køre derud af.

Vasker man sit superwash-behandlede uldtøj ved for høj varme, risikerer man nemlig at ødelægge den superwash-behandling, som netop skulle beskytte uldens fibre mod den maskinvask, som ellers er for hård mod ubehandlet uld.

Man kan således stadig risikere at ende ud med en uldtrøje, som er filtret og krympet og det var jo netop det, man gerne skulle undgå ved at bruge superwash-behandlet uld.

For det ville jo være rigtig ærgerligt at få ødelagt sin smukke nye sweater, når man nu har brugt tiden og pengene på at fremstille den.

Fordelen ved Superwash behandlet garn, frem for et uldgarn som ikke er superwash-behandlet, er altså først og fremmest, at det superwash-behandlede garn kan vaskes i maskinen, så du derved slipper for tung og besværlig vask i hånden.

Husk i øvrigt at under alle vore garntyper finder du naturligvis de respektive anvisninger for vask og tørring, så du altid er godt klædt på til at købe det helt rigtige garn.

Skal jeg bruge skyllemiddel til superwash-behandlet uld?

Nej som udgangspunkt fraråder vi, at du anvender skyllemiddel, når du vasker dit superwash-behandlede uldtøj.

Da uldens fibre under superwash-processen netop bliver behandlet på en måde, så de ikke så nemt filtrer sig sammen, er superwash-behandlet uld noget glattere end uld, som ikke er behandlet.

I og med at skyllemiddel har den egenskab, at det lægger sig som en udglattende hinde om garnets fibre, kan det således være med til, at uldtøjet bliver mere glat, end godt er og derved risikerer man, at uldtøjet så at sige skrider i konstruktionen.

Resultatet kan blive en uldtrøje, som mister sin oprindelige form og dermed risikerer du at ende ud med uldtøj, som kan være ganske ubrugelig på grund af ændret størrelse og pasform.

Hvordan tørrer jeg Superwash-behandlet uldtøj?

Superwash-behandlet uldtøj bør som alt andet uldtøj liggetørre på et fladt underlag.

Alt hvad der er strikket og hæklet, har i sin konstruktion en indbygget elasticitet og sammen med uldens naturligt smidige fibre giver det samlet set et meget fleksibelt materiale.

Eftersom den superwash-behandlede uld netop har en mere glat og blød finish, har den således også en lidt større evne til at strække sig, hvis man sammenligner med uldgarn, som ikke er superwash-behandlet.

Dette betyder samlet set, at det også med en superwash-behandlet uldgarn er meget vigtigt, at uldtøjet tørrer liggende.

Det samme gælder naturligvis, når du opbevarer uldtøj i dit skab. Det er derfor en god ide at ligge tøjet på en hylde, frem for at hænge det på en bøjle.

Uanset om der er tale om superwash-behandlet eller almindeligt uld og uanset, om du kun har et enkelt klædeskab til rådighed, eller om du er så heldig at have din helt egen walk-in closet, så er det altid værd at ofre god liggeplads til alt dit lækre striktøj.

Findes der andre betegnelser end Superwash, når jeg skal købe vaskbart uldgarn?

Det korte svar her er ja.

Der findes naturligvis en lang række producenter på verdensplan, som har set fordelen ved et uldgarn, der kan maskinvaskes.

Selve processen med Superwash behandlingen er dog patenteret og derfor kan du støde på andre betegnelser, hvis du søger efter vaskbart uldgarn.

Andre betegnelser for et uldgarn som kan maskinvaskes, kan således være "washable", "vaskbar" eller "merceriseret".

Du bør dog i denne forbindelse være opmærksom på, at disse garntyper kan have helt andre krav til vask og behandling end et superwash-behandlet garn.

Derfor understreger vi igen vigtigheden af, at du altid læser og følger de anvisninger, som er angivet på de respektive typer garn.

Dette er din sikring for, at du på bedst mulig vis bevarer dit uldtøj på en måde, så det holder sig smukt og anvendeligt mange år frem.

Køb dit superwash-behandlede uldgarn online hos HobbyGarn

Ved at handle dit garn hos Hobbygarn sparer du ikke alene tid, du sparer også dig selv for ærgrelserne med at skulle stå i kø eller lede efter en parkeringsplads.

Du finder nemt og bekvemt de varer, du ønsker at købe og når du har lagt dem i kurv og betalt, går der ikke længe, før du er klar til at strikke og hækle et væld at spændende og lækre kreationer i dit nyindkøbte superwash behandlede garn.

Husk endelig også at tjekke vores side med tilbud. Her lægger vi jævnligt nye varer op, så du altid kan være sikker på at finde lækkert kvalitetsgarn til ekstra gode priser.

HobbyGarn ønsker dig rigtig god fornøjelse med dine strikke- og hækleprojekter.

Læs mereLæs mindre