Garn inddelt efter pindestørrelse
Her på siden finder du alle vore skønne garntyper inddelt efter de anbefalede størrelser i strikkepinde og hæklenåle.
Dermed er det nemt og overskueligt at finde lige præcis de garntyper, som egner sig allerbedst til en hvilken som helst størrelse pind, du måtte ønske at arbejde med.
Hvorfor er det vigtigt at bruge den rigtige pindestørrelse?
Har du bare én gang prøvet at arbejde med en pindestørrelse, som ikke helt passede til garnet, ved du sikkert også, hvor vigtigt det er, at pindestørrelse og garntykkelse passer sammen for et godt resultat.
Dette er ikke mindst vigtigt, når du skal følge en opskrift på beklædningsgenstande, hvor det er altafgørende for et godt resultat, at størrelsen på pindene og tykkelsen på garnet passer sammen.
I modsat fald risikerer du at ende ud med for eksempel en trøje eller et par sokker, som er flere numre for stor eller lille.
Dette skyldes, at hvis du vælger en pindestørrelse, som ikke matcher garnet, så vil masketætheden og rækketætheden blive anderledes end den, som opskriften tager udgangspunkt i.
Vælger du for eksempel en pindestørrelse, som er større end den anbefalede, kan dit håndarbejde nemt få en meget løs og slatten struktur og omvendt vil en for lille pindestørrelse, kunne medføre at dit håndarbejde bliver meget kompakt og ufleksibelt i strukturen.
Den rigtige pindestørrelse er med andre ord altafgørende, når det gælder komfort og pasform på det færdige emne.
Hvorfor skal jeg lave en strikkeprøve eller hækleprøve?
Det skal du for at være sikker på at den fasthed, du strikker og hækler med, stemmer overens med den opskrift, du følger.
At kende sin egen strikke- og hæklefasthed er således et rigtig godt udgangspunkt, når som helst man vil arbejde efter en opskrift.
Det er nemlig meget individuelt, hvor stramt man holder på garnet og på pindene, når man strikker og hækler, og dette har lige som størrelsen på pindene betydning for størrelsen på det færdige emne.
Strikker eller hækler du meget stramt, vil det færdige resultat således blive mindre end angivet i opskriften. Det gør det, fordi når du strikker for eksempel 10 masker, som er meget stramme, så vil de ikke fylde så meget på pinden, som hvis du strikker dem mere løst.
Omvendt vil meget løse masker fylde mere og dermed vil det færdige arbejde også fylde mere end angivet i opskriften.
Strikker eller hækler du for eksempel et halstørklæde eller karklude, hvor størrelsen på det færdige arbejde ikke nødvendigvis skal passe efter nogle bestemte mål, behøver du selvfølgelig ikke lave en strikkeprøve, men ellers vil vi anbefale, at du altid gør det før du går i gang med et håndarbejde.
Hvordan laver jeg en strikkeprøve / hækleprøve?
Der er mange, som har lidt det samme forhold til strikkeprøver, som nogle af os havde det med tysk i folkeskolen. Det er ikke ikke særlig sjovt, til gengæld er det ret cool at kende til det, når man får brug for det.
Derfor gør du dig selv en rigtig stor tjeneste ved at lave strikke- og hækleprøver, så du ved, hvor din strikke- og hæklefasthed ligger henne.
Vær opmærksom på at en strikkeprøve i nogle tilfælde også benævnes med det engelske udtryk gauge.
Strikkefastheden og hæklefastheden - angiver hvor mange masker (svarende til bredden på dit arbejde) og hvor mange rækker (svarende til højden på dit arbejde) du skal strikke eller hækle for at få et stykke, der måler 10 x 10 cm.
Når du står med et nøgle garn, vil den anbefalede strikkefasthed fremgå af banderolen.
Den er typisk afbildet med en firkant, hvor der langs den vandrette side står, hvor mange masker der skal være og langs den lodrette side står hvor mange rækker der skal være.
Når du strikker denne firkant med det angivne antal masker og rækker, skal den færdige firkant altså måle 10 x 10 cm.
Hvad gør jeg, hvis min strikkeprøve ikke passer?
Viser det sig, at din færdige firkant måler mere end 10 x 10 cm., er den altså blevet for stort.
Her kommer din viden om pindestørrelser dig til gode, idet du ved, at hvis du vælger en mindre pind, vil det færdige arbejde også fylde mindre. Omvendt kan du med fordel prøve at anvende en større pind, hvis din færdige firkant måler mindre end 10 x10 cm.
Altså: skal det være mindre = mindre pind. Skal det være større = større pind.
Du kan også prøve at ændre lidt på, hvor stramt eller løst du holder på garnet og pindene.
Dette er især en god ide, hvis du har tendens til at strikke eller hækle meget stramt, fordi du derved risikerer at spænde alt for meget op i dine muskler i skuldre, nakke, arme, hænder og fingre.
Ved at stramme for meget risikerer du først og fremmest at få ømme muskler, som det kan tage lang tid at løsne op for igen, men også at resultatet ikke bliver så flot, da maskerne er meget tætte.
Får du ondt, når du sidder med dit håndarbejde, er der også stor risiko for, at du mister lysten til at fortsætte, fordi håndarbejdet ikke er den afslappende fornøjelse for dig, som det ellers gerne skulle være.
Skal jeg bruge den anbefalede størrelse strikkepind og hæklenål?
Det korte svar er ja, hvis du vil opnå det ønskede resultat, som opskriften angiver.
Når det er sagt, så har du selvfølgelig også mulighed for at lege og eksperimentere med pindestørrelserne, når du strikker og hækler.
For selv om opskriften og det valgte garn anbefaler en bestemt pindestørrelse, kan du jo godt have et ønske om, at det færdige arbejde skal fremstå med en mere løs eller fast struktur.
Det kan også være, at du vælger et tyndere eller tykkere garn til en opskrift, end den anbefalede og så vil du naturligvis også skulle bruge en anden størrelse pinde end angivet.
Der er således mange erfarne håndarbejdere, som gerne udfolder kreativiteten og giver sig selv nye udfordringer ved at afprøve forskellige kombinationer af garntyper og pindestørrelser. I sådanne tilfælde er det ligeledes yderst vigtig at foretage en strikke- eller hækleprøve, før man går i gang.
Som udgangspunkt anbefaler vi dog, at du tilpasser garntype og pindestørrelse, så du kan være helt sikker på et perfekt resultat og med oversigten her på siden er du rigtig godt klædt på til det helt rigtige match mellem garn og pind.