• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

100 % Alpaca garn

Hvad er alpaca garn?

Alpaca garn er garn, som er fremstillet af ulden fra alpacaen.

Alpacaen er beslægtet med vicunjaen, som igen er beslægtet med kamelen.

Oftest betegner vi dog alpacaen som en lama, idet man oprindeligt troede, at disse var beslægtede med hinanden. Ser man på alpacaen, ligner den da også lamaen til forveksling.

Alpacaen lever i Sydamerika, heraf ca. 80 % i Peru og allerede for 2500 år siden blev dyret opdrættet af Inkaindianerne.

Disse folk udnyttede hele dyret, hvilket vil sige, at de opdrættede det både for at udnytte dets skønne uld, men også for at spise kødet og drikke mælken.

Ligeledes brugte Inkaindianerne alpacaens skind til forskellige formål, og selv dyrets efterladenskaber blev tørret og derefter brugt som brændsel.

Alpacaen har således spillet en meget vigtig rolle i Inkaindianernes kulturelle og økonomiske udvikling og den dag i dag er alpacaen stadig et utroligt populært avlsdyr i Andesbjergene, hvor de lever i 3500 - 5000 m. højde.

Nu om dage bliver alpacaen dog primært avlet på grund af dens uld, hvoraf en stor del bliver spundet til lækkert garn, som du kan strikke og hækle med.

Produktionen af alpaca garn foregår i hjemlandet Peru, hvor garnet får en meget skånsom vask for at fjerne alle former for snavs, før man går videre med indfarvningen.

Garnet udsættes således ikke for nogen former for kemiske processer før indfarvningen.

Ved at anvende denne skånsomme metode sikrer man for det første, at miljøet i langt højere grad skånes for unødig belastning.

Den skånsomme metode er ligeledes med til at sikre en høj kvalitet af garnet, idet man i langt højere grad kan bevare garnets skønne, naturlige egenskaber.

Hvilke fordele er der ved alpaca garn?

Alpacauld har mange ligheder med ulden fra et får, men der er også nogle vigtige egenskaber, som adskiller de to uldtyper fra hinanden.

Alpacauldens fibre er udformet som en slags hule rør. Det betyder først og fremmest, at ulden har nogle helt fantastiske, isolerende egenskaber på grund af den stillestående luft, som dannes i fibrene.

Dette er helt nødvendigt, når man tænker på, at Alpacaen lever højt oppe i Andesbjergene, hvor de kolde vinde blæser.

Det kræver en pels med nogle helt specielle egenskaber at leve livet under sådanne forhold og når ulden spindes til garn, som du efterfølgende strikker og hækler med, bringes disse skønne egenskaber med videre til dit håndarbejde.

De hule fibre betyder ligeledes, at ulden er utrolig let, hvilket blot gør den endnu mere eftertragtet til fremstilling af beklædning.

Alpacaulden har desuden den egenskab, at den kan absorbere helt op til 35 % af sin egen vægt i fugt. I praksis betyder dette, at tøj som er fremstillet i 100 % alpacauld, har en enestående evne til at transportere sved væk fra kroppen.

Ulden sørger således for at regulere både kropstemperaturen og svedabsorberingen og på den måde kan du altid føle dig tør og veltilpas i alpacauld.

Alpacauld er desuden mindre brændbar end almindelig uld.

Er alpaca garn velegnet til allergikere?

Hvis man ser på overfladen af alpacauldens fibre, så vil man se, at disse har langt færre skæl i sammenligning med fibrene fra fåreuld.

Dette er en af de vigtigste forskelle mellem alpacauld og fåreuld, da mængden af skæl har stor betydning for strukturen på det færdige produkt.

Et garn med færre skæl langs fibrene vil således fremstå mere glat og ensartet i overfladen.

Dette har ikke alene betydning for udseendet på det færdige produkt. Det betyder også, at ulden fra alpacaen ikke på samme måde klør og kradser mod huden, som mange ellers oplever det med fåreuld.

En anden væsentlig forskel på alpacauld og fåreuld er, at alpacaulden ikke indeholder lanolin.

Lanolin er et naturligt fedtstof, som forekommer i fårets uld for at holde det varmt og smidigt, men desværre er der en del mennesker, som reagerer allergisk over for lanolin.

Så hvis man ønsker uldens dejlige isolerende egenskaber uden risiko for allergiske reaktioner eller irration af huden, er alpaca garn det helt rigtige valg.

Alpacauldens specielle egenskaber er således med til at cementere den som en meget eftertragtet luksusvare.

Hvad kan jeg bruge alpaca garn til?

Alpacauldens mange skønne egenskaber er naturligvis med til at gøre alpaca garn til et utroligt populært produkt, som du kan anvende til et væld af forskellige projekter.

Alpaca garn er således det helt oplagte valg til et hvilket som helst projekt, hvor du ønsker at kombinere uldens skønne egenskaber med et strejf af let og lækkert luksus.

Garnet er blandt andet særligt velegnet til fremstilling af større emner, for eksempel trøjer i store størrelser. Her vil garnets lethed sikre, at det færdige emne ikke føles tungt at bære og ligeledes vil letheden medføre, at tøjet holder formen, da det ikke så nemt bliver strakt ud af facon.

Garnets evner til at regulere såvel temperatur som fugtighed betyder ligeledes, at du med stor fordel kan anvende det i såvel forårs- og sommerhalvåret som i efterårs- og vintermånederne.

Garnet fås desuden i et væld af skønne farver, lige fra de naturlige nuancer over de støvede, de lyse og sarte til de klare og mættede farver.

Du kan således finde farver, som dækker alle årstidernes palet samt enhver smag og temperament.

Alpaca garn er lige velegnet til både strik og hækling og det er blandt andet meget populært at anvende til forskellige former for tilbehør og accessories som vanter, luffer, huer, tørklæder og skønne tæpper.

Denne popularitet skal især ses i lyset af garnets lethed og dens dejlige bløde struktur.

På samme måde er alpaca garn et meget eftertragtet garn til fremstilling af beklædning som sweatre, pullovers, veste og cardigans.

Ved at anvende alpaca garn til beklædningsgenstande har du således virkelig muligheden for at opleve den skønne kombination af let og blød luksus mod kroppen.

Garnets store alsidighed gør det ligeledes anvendeligt til såvel børn som voksne og til både kvinder og mænd.

Du kan således anvende alpaca garn til fremstilling af et hav af skønne projekter til hele familien og til alle emner, hvor du ønsker uldens dejlige egenskaber kombineret med den blødeste følelse af luksus.

Med alpaca garnets mange skønne egenskaber ligger der en verden af muligheder for at fremstille spændende, dejlige og smukke kreationer til både store og små.

Da alpacauld kan afgive nogle fibre, anbefales det ikke, at man anvender garnet til baby, da dette kan medføre allergi ved barnet.

Garnet er desuden både let og lækkert at arbejde med og med det rige farveudvalg er det således kun din fantasi, som sætter grænsen.

Sjov bonusinfo om alpacaen

- Designerbrandet Armani bruger mange skønne luksusmaterialer til deres designs, heriblandt alpaca uld til fremstilling af lækre jakkesæt til både herrer og damer.

- Alpacaen, som ellers er et socialt flokdyr, bryder sig ikke om, at andre dyr eller mennesker trænger ind på dens territorium, og kommer du for tæt på, kan den finde på at spytte på dig.

Og faktisk er det slet ikke spyt men derimod halvfordøjet maveindhold, som den hoster op og bruger som skyts.

Dyrets træfsikkerhed er desuden ganske god, så der er altså god grund til at holde afstand til dyret og i stedet nøjes med at nyde det skønne alpaca garn. 

Læs mereLæs mindre