Hvad er uld?
Uld stammer fra får og er helt tilbage til fårehyrdernes tid blevet brugt som værn mod kulde. De klædte sig i uld og lå med uldtæpper, så de kunne holde varmen.
Uldens fantastiske isolerende effekt gjorde, at de kunne være udenfor i al slags vejr året rundt.
I dagens Danmark bruges ulden på en lidt anden måde; dog drager vi stadig stor nytte af uldens fantastiske egenskaber.
Uld er naturens eget mesterværk.
Ulden har den egenskab, at den isolerer rigtig godt, uanset hvilken temperatur det er.
Om sommeren har ulden den fantastiske egenskab, at den isolerer mod varmen, dette sker ved, at ulden reflekterer solens stråler.
Samtidig lader den huden ånde, da uldens fibre er opbygget af tusindvis af små luftlommer. Disse luftlommer sørger for, at man har en helt naturlig åndbarhed, når man bærer uld.
Om vinteren varmer ulden, eller det vil sige, at den temperer egentlig. Det vil sige, at ulden egentlig ikke gør mere om vinteren end om sommeren. Vi oplever altså, at vi har en god temperatur, selvom vi går fra kulde til varme.
Ulden sørger nemlig for at klimatisere os, så vi hele tiden har en behagelig temperatur. Ulden er det eneste materiale, der kan forblive varmt, selvom det er vådt. Derfor er man aldrig kold, selvom man sveder meget. Så alt i alt er uld bare fantastisk.
Kan alle tåle uldgarn?
Uld er af nogle kendt som at være kradsende og ubehagelig at bære på kroppen men fortvivl ikke, for uld er ikke bare uld.
Der er i dag nemlig rigtig mange former for uld, og alt efter hvordan man har det med at bære uld på kroppen, kan man vælge forskellige former for uld.
Har du ingen problemer med at bære uld på kroppen, kan du vælge og vrage lige som det passer dig, da du så kan bruge alle slags uld.
Men er du derimod mere følsom overfor at bære uld, kan du vælge f.eks. merinould, da denne form for uld er utroligt blød og slet ikke føles som almindelig uld.
Derfor er det vigtigt at vide, at uld ikke bare er uld, da man ellers vil afskære sig fra at lave lækre sweatre osv. i dejligt uldgarn.
Så prøv f.eks. at købe det super lækre Drops Baby Merino og mærk, hvor lækker uld kan føles mod kroppen uden at kradse.
Findes der forskellige slags uldgarn?
Det er vigtigt, at man ved, at uld ikke kan kæmmes over en kam. Uld kan nemlig findes i alverdens afskygninger. Det kan f.eks. være forskelle i antallet af tråde, den er spundet af, hvilket er med til at bestemmer garnets tykkelse og dermed hvilken pind eller nål, du skal bruge, når du vil strikke eller hækle med garnet.
Jo finere uld man finder fra fåret, jo tyndere tråde kan man lave garn af. De fine tråde er med til, at garnet ikke kradser, og der finder man en god forklaring på, at garn er så forskelligt, og hvordan det føles mod huden, da det kommer fra meget forskellige får.
Så ved at lave uld af forskellige fiberstørrelser opnår man også nogle meget forskellige garn kvaliteter.
Dette er helt fantastisk, da vi alle er forskellige og derfor heller ikke laver de samme projekter. Så det er altid en god ide at finde den opskrift, man vil i gang med og ud fra den finde en garnkvalitet, der vil passe i tykkelse og blødhed til netop dig.
Kan man bruge uld til babyer og børn?
Uldgarn kan sagtens bruges til både babyer og børn. En af de kæmpestore fordele ved uld er, at det er med til at regulere varmen. Derfor er det rigtig godt til babyer, da de selv er rigtig dårlige til at regulere deres varme.
Og med alle de forskellige slags uld der findes, kan du sagtens finde en til de små, som er silkeblød og ikke kradser. F.eks. kan vi anbefale den superlækre Baby Merino fra Drops, som både kan bruges af børn og voksne.
Dette garn går du aldrig galt i byen af, laver du tæpper, trøjer eller huer vil enhver spædbarns forældre elske dig for det håndarbejde, du har lavet i dette lækre garn.
Kan uld vaskes i vaskemaskinen?
Man kan både svare ja og nej til, at uld kan vaskes i vaskemaskinen. Dette tvetydige svar kommer af, at uld er forskellig, og derfor er det også meget forskelligt, om det kan vaskes i vaskemaskinen. Derfor er det altid vigtigt at kigge på banderolen på dit garn, om der står, at det kan vaskes i maskinen.
Det er nemlig meget vigtigt at følge den vaskeanvisning, der er på garnet, da man ellers vil ødelægge det, man har strikket eller hæklet, og alt det arbejde, man har lagt i projektet, vil være spildt. Så søger du et garn, der er nemt at have med at gøre, er det en god ide at gå efter superwash behandlet uldgarn, da dette er en indikator for, at det kan vaskes i vaskemaskinen.
Udover vaskeanvisningen er det også vigtigt at kigge på, hvad producenten anbefaler efter vask, da meget uld nemlig helst skal liggetørre f.eks. på et håndklæde, der er bredt ud over et vasketøjsstativ.
Dette er med til, at det, du har strikket eller hæklet, holder faconen. Hvis du hænger det op, som du ville gøre med alt andet tøj, kan det nemlig nemt gå ud af facon og slet ikke have den pasform som før, projektet blev vasket. Så følg altid det, som producenten anbefaler, da dette er med til at sikre dig, at det, du har strikket eller hæklet, forbliver smukt og brugbart i mange år.
Skal uldgarn vaskes i hånden?
Da uldgarn er vidt forskelligt, findes der ikke et entydigt svar på, hvordan det skal behandles ved vask. Derfor er det altid vigtigt, at du læser på banderolen, hvordan netop det garn, du har købt, skal behandles, så dit projekt ikke bliver ødelagt ved vask.
Nogle uldgarner skal nemlig vaskes i hånden ved maks. 30 grader, da det ellers vil filte, hvis man benytter varmere temperaturer. Hvis du ikke lige har tænkt, at det var et filteprojekt, du var i gang med, kan det nemt blive til en mindre katastrofe, når man har brugt lang tid på at strikke eller hækle et projekt og så ødelægger det ved at vaske det for varmt.
så gør dig selv den tjeneste og læs på garnet og følg det, som producenten anbefaler, så dit projekt forbliver, som du har forestillet dig.
Kan uldgarn filtes?
Det er blevet rigtig populært at filte både hjemmesko, tasker og andet interiør. For at et uldgarn kan filtes, skal det være anført, at det ved normal vask skal vaskes i hånden ved maks. 30 grader.
Ofte anfører producenten også på banderolen, at garnet er filteegnet. Man filter nemlig sit garn ved at vaske det ved 40 grader. Bruger du en opskrift, er det altid en god ide at følge den filteanvisning de anbefaler, så man opnår det resultat, man ønsker.
Når du begynder en proces med filtning, kan det ofte være svært at forestille sig, hvordan det færdige projekt bliver, da man f.eks. ved en hjemmesko skal lave en kæmpestor sko, så den efter filtning kommer til at passe i størrelsen.
Filtning foregår i vaskemaskinen på 40 grader. Når dit projekt er filtet, skal du trække det i den facon du ønsker, mens garnet stadig er vådt, da dette letter processen.
Er dit projekt blevet for stort, kan du nemt filte det igen og derefter trække det i facon. Er det blevet for lille, kan du gøre det vådt igen og derefter trække det lidt større.
Dog er det vigtigt at vide, at resultatet kan afhænge af, hvilken vaskemaskine du har, programmets temperatur, strikke/hæklefastheden, hvor stort, du får lavet projektet før vask, samt hvilken uldkvalitet du bruger. Dette er netop det spændende ved filte processen, man ved aldrig, hvordan resultatet bliver, så kast dig ud i filtningens glæde og afprøv f.eks. vores lækre garn Alaska, som er filteegnet, og se hvilket fantastisk resultat du ender ud med.
Hvad er forskellen på uld- og alpaca garn?
Den store forskel på uld og alpaca garn er, hvilket dyr garnet stammer fra. Uld stammer fra får og alpaca fra alpacaen. Alpaca anses for at være varmere end uld, indeholder ikke lanolin og er blødere, og derfor mener mange, at alpaca ikke kradser, ligesom uld kan gøre hos nogle personer. Der findes dog også utrolig mange garn kvaliteter, hvor man har forenet disse 2 kvaliteter og får et helt fantastisk og blødt garn ud af det.
Brug en god strikkepind eller hæklenål
For at opnå en rigtig god strikke- eller hækleoplevelse er det vigtigt, at du har dine arbejdsredskaber i orden. Det vil sige, at du har pinde eller nål, der ligger godt i hånden, og som gør, at du ikke bliver træt men kan strikke eller hækle i timevis.
F.eks. er det altid en god ide at købe en ergonomisk hæklenål, vi anbefaler dig at købe den superlækre Clover Soft Touch, som har et ergonomisk greb og ligger godt i hånden, samt at maskerne glider let hen over nålen.
Til strik findes der mange muligheder, f.eks. kan vi anbefale dig at købe de lækre firkantede strikkepinde fra Nova Cubics, som gør, at selv dem, der har lidt bøvl med hænderne i form af f.eks. gigt, sagtens kan strikke. Den firkantede pind gør den utrolig behageligt at holde ved, og flere og flere går over til disse pinde, fordi de finder ud af, hvor stor gavn de har af dem. Køb rundpindene lige her.
Men som sagt er det fælles for både strik og hækling, at man finder et arbejdsredskab, man sidder godt med, så man slapper af i skuldre og nakke og ikke får spændinger af sit håndarbejde. Det rigtige redskab er nemlig det halve arbejde og gør, at din hobby bliver til en leg, og at du bare kan nyde at sidde og slappe af, mens du stadig producerer noget smukt til dig selv eller andre. Så forkæl dig selv med lækre nye nåle eller pinde - det fortjener du.
Stort udvalg af garn på shoppen
Hos HobbyGarn har vi et stort udvalg af uldgarn. Vi har en masse forskellige kvaliteter, så du har meget at vælge imellem, samtidig med at du kan finde det garn, du skal bruge til netop den pind/nål, der står i din opskrift.
Hver kvalitet har sit eget udseende, og derfor er det vigtigt, at du ved, hvilket udseende du gerne vil opnå i dit projekt, da dette også er med til at vælge, om det f.eks. skal være ren uld eller en blanding af uld og alpaca. Alpaca har nemlig ofte et mere ”håret” udtryk end almindelig uld.
Vi mener derfor, det er vigtigt, at du har flere valgmuligheder til samme pind/nål størrelse, så du kan få lige det udtryk, du ønsker, så skynd dig ind på de forskellige garnkvaliteter og læs mere, og find det uldgarn du vil bruge til dit næste projekt.
Det er også altid muligt at kombinere to garnkvaliteter. Dette kan f.eks. være at bruge et uldgarn kombineret med en tynd følgetråd af f.eks. alpaca, herved får du det ”hårede” udtryk samtidig med at de to kvaliteter giver en god fylde og passer til den størrelse pind/nål, du skal bruge så du derved opnår den strikke-/hæklefasthed, du behøver. Når dette er opfyldt, sikrer du, at det, du laver, bliver den størrelse, du har forventet.
Altid et godt tilbud på shoppen
Vi har altid faste lave priser på garn hos HobbyGarn. Men derudover er der også altid et godt tilbud til dig, så skynd dig over og kig på vores tilbudskategori og køb billigt garn til dine næste projekter.
Selvom vi har lave priser på vores garn, er det stadig af en rigtig god kvalitet, da vi mener, at det er vigtigt, at folk får kvalitetsgarn at lave deres projekter af, så alt det arbejde, man ligger i det, kan nydes i mange år efter.
Vi ønsker dig rigtig stor fornøjelse med dit næste strikke- eller hækleprojekt.