• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Garn inddelt efter strikkefasthed

På denne side har vi inddelt alt vores dejlige garn efter strikkefasthed.

Dermed kan du både nemt og hurtigt vælge dit garn ud fra den strikkefasthed, som du skal bruge i dine opskrifter.

 

Hvad er strikkefasthed?

Strikkefasthed er kort fortalt det antal masker og rækker, som du strikker inden for et afgrænset område, typisk en lap på 10 x 10 cm. 

Strikkefastheden afgøres af forskellige faktorer såsom tykkelsen på garnet, tykkelsen på strikkepindene, hvilke masker, der strikkes, og sidst men ikke mindst hvor løst eller fast du arbejder med garnet.

Dette betyder så også, at du har flere faktorer, som du kan justere på og således tilpasse din strikkefasthed, så den kommer til at stemme overens med den, som er angivet i en opskrift.

Det kan være, at det ligger helt naturligt for dig at strikke forholdsvist løst, og dermed vil du få færre antal masker og rækker på din lap sammenlignet med én, som strikker noget fastere.

100 masker, som bliver strikket meget løst, vil fylde mere end 100 masker, som bliver strikket meget stramt.

Dels fordi der bliver mere luft i mellem de enkelte masker og rækker, og dels fordi selve garnet får god plads at "brede sig på", så det ikke bliver presset sammen.

Omvendt vil 100 masker, som bliver strikket stramt, fylde meget mindre, da selve garnet bliver presset sammen. Dermed er der heller ikke særligt meget luft i mellem maskerne og rækkerne.

Det vigtige i forhold til strikkefasthed er dog ikke så meget, om du strikker løst eller fast. Det vigtigste er, at du strikker med en fasthed, som føles naturligt for dig, og som gør, at du kan arbejde i længere tid uden at få smerter i fingre, hænder, arme og skuldre.

Det vigtigste ved dit håndarbejde er jo trods alt, at du føler glæde og fornøjelse ved at udføre det.

Hvis du er nybegynder inden for håndarbejdet, vil du dog nok i starten opleve en vis ømhed og stivhed, uanset hvor løst eller fast, du arbejder.

Dette er en helt naturlig reaktion, fordi du pludselig begynder at bruge nogle muskler på en måde og i en grad, som du ikke før har brugt dem.

Du kender det sikkert fra andre sammenhænge, hvor du er startet op med en form for træning, for eksempel løb eller gymnastik. Her vil kroppen også være øm i nogle dage, ind til musklerne har vænnet sig til de nye aktiviteter.

Derfor tilråder vi også, at du som nybegynder undlader at tænke for meget på strikkefasthed.

Det er vigtigere, at du starter med at få godt styr på selve teknikken i håndarbejdet, altså hvordan du holder dine pinde, og hvordan du strikker de forskellige masker, etc.

Så kast dig gerne ud i at strikke en masse lapper og firkanter i forskellige størrelser og med forskellige typer masker, så du bliver godt dus med selve håndarbejdsteknikken.

Når dét først er på plads, er det tid at tænke i strikkefasthed.

Hvad skal jeg bruge strikkefasthed til?

Strikkefasthed er et vigtigt mål eller redskab, når du skal følge opskrifter, især når det gælder beklædning og lignende, som helst skal svare til en bestemt størrelse og nogle bestemte mål.

Lad os sige, at du finder en opskrift på en herresweater, som du ønsker at strikke i størrelse L.

I opskriften står strikkefastheden angivet, og den er tilpasset de mål, som den færdige sweater skal have. For eksempel brystvidde, ærmelængde, etc.

Hvis du så strikker meget mere stramt, end strikkefastheden angiver, så ender du måske ud med en sweater, som i virkeligheden svarer til en størrelse S.

Omvendt, hvis du strikker meget mere løst, end strikkefastheden angiver, kan du risikere at stå med en herresweater i størrelse XXL.

Strikkefastheden er derimod ikke så vigtig at følge, hvis du strikker ting som karklude, tørklæder, sjaler og lignende.

Du kan selvfølgelig have et ønske om, at et tørklæde skal have nogle helt bestemte mål, men ellers er det som udgangspunkt ikke så vigtigt, om der er et par centimeter for meget eller for lidt i længden eller bredden på sådanne projekter.

Hvordan beregner jeg min strikkefasthed?

Strikkefastheden angives som oftest ud fra en strikkeprøve eller en lap, som måler 10 x 10 cm.

Vi anbefaler dog, at du strikker et stykke, som er større end dette, gerne 15 x 15 eller 20 x 20 cm.

Grunden til dette er, at kanterne på strikketøjet vil have betydning for aflæsning af målene, så det kan være nemmere for dig at foretage en præcis måling, hvis du ikke behøver tælle kantrækker med.

Det vigtige er altså, at du udvælger et felt på din strikkeprøve, som måler nøjagtigt 10 x 10 cm., og så tæller du det antal masker og rækker, som du har strikket inden for dette felt.

Derefter sammenligner du dit antal af masker og rækker med det antal masker og rækker, som er angivet på garnets banderole og i opskriften.

Hvad gør jeg, hvis min strikkefasthed ikke passer?

Når du har talt antallet af masker og rækker inden for de 10 x 10 cm., vil du måske opleve, at du ikke har så mange masker og rækker, som der er angivet i opskriften. Dette betyder, at du strikker løsere, end strikkefastheden i opskriften lægger op til.

Du mangler med andre ord nogle masker og rækker i din lap.

Du kan selvfølgelig forsøge at strikke lidt mere stramt, men det er utroligt vigtigt, at det stadig føles naturligt og behageligt for dig.

En anden måde at tilpasse strikkefastheden kan derfor være, at du skifter strikkepindene ud med nogle, som er et nummer eller to mindre.

Når du bruger en mindre pind bliver masker og rækker nemlig også mindre, og derved er der plads til flere masker og rækker både på din lap og selvfølgelig også i det samlede arbejde.

På samme måde kan du vælge at forsøge med en tyndere garnkvalitet, hvilket også giver plads til flere masker og rækker i dit arbejde.

Hvis du derimod oplever, at din lap på 10 x 10 cm. indeholder flere masker og rækker end angivet i opskriften, skyldes det, at du strikker mere stramt end den anbefalede strikkefasthed.

Her kan du naturligvis forsøge at strikke en smule løsere, hvis det vel at mærke føles naturligt og behageligt for dig.

Ellers hedder løsningen, at du prøver at skifte dine strikkepinde ud med nogle i et nummer eller to større, og ligeledes kan du vælge at strikke med et tykkere garn.

I begge tilfælde vil denne oversigt over garn efter strikkefasthed også være et super anvendeligt værktøj til dig, så du hurtigt kan finde alternativer til de forskellige garntykkelser.

Strikkeprøver - er de bøvlet værd?

Det er de i allerhøjeste grad, og hvis du har planer om at strikke varme sweaters, skønne pullovers og smukke cardigans til dig selv og familien, vil du hurtigt lære at sætte pris på dette vigtige forarbejde.

Hvis du tænker, at det er lidt træls at skulle lave alle de strikkeprøver, så husk dig selv på, at hvis din tid og energi er værd at bruge på et stykke håndarbejde, så er det også værd at gøre det så godt, som muligt.

Ved at sørge for den rigtige strikkefasthed, som i sidste ende giver det bedste resultat, kan du være sikker på, at det færdige arbejde vil blive elsket og brugt. Og det betyder, at din arbejdsindsats har været det hele værd.

Omvendt er det bare rigtig surt at bruge tid og energi på et stykke håndarbejde, som bagefter blot ligger og samler støv, fordi pasformen og størrelsen ikke blev, som forventet.

Og hvis du stadig synes, det er lidt kedeligt med de strikkeprøver, så tænk på alle de store kunstnere, som næsten altid startede med at lave en masse tegninger og studier som forarbejde til de kunstværker, der i dag står eller hænger på museerne rundt om i verden.

Er min strikkefasthed altid den samme?

Det er det, man kalder et rigtig godt spørgsmål.

Som udgangspunkt har de fleste af os jo nok et leje eller en fasthed, som føles naturligt, og som vi automatisk strikker efter.

Hvis du hører til dem, som strikker ofte og meget, vil du sikkert også opleve, at din strikkefasthed holder sig temmelig ensartet og stabil fra projekt til projekt.

Som nybegynder kan din strikkefasthed derimod godt veksle fra det ene projekt til det andet, og her anbefaler vi igen, at du blot sørger for at strikke løs og på den måde oparbejde en rutine.

Det kan også tænkes, at din strikkefasthed ændrer sig lidt, hvis du holder en længere pause i mellem dine håndarbejdsprojekter.

Hvis dette er tilfældet, så tilråder vi, at du igen starter op med at strikke nogle uforpligtende lapper, ind til du er kommet ind i din naturlige rytme og strikkefasthed igen.

Blokning og opspænding af strikkeprøver og striktøj

Hvis du vil være helt sikker på, at din strikkeprøve er målt korrekt, kan du tilføje den teknik, som kaldes blokning eller opspænding.

Det går kort fortalt ud på, at du fugter strikprøven, som du dernæst spænder op med knappenåle på en plade, for eksempel et stykke flamingo. Lad strikkeprøven tørre helt op, før du foretager den sidste måling.

For mere detaljerede og udførlige beskrivelser af disse teknikker anbefaler vi, at du googler for eksempel "blokke strikketøj" eller "udspænding af strikketøj".

Ved at tilføje denne proces opnår du blandt andet, at eventuelle spindeolier og lignende bliver vasket ud af garnet.

Ligeledes vil krøl, vrid og andre ujævnheder, som nemt opstår under arbejdet med garnet, forsvinde, og din strikkeprøve ligger således mere glat og jævn. På den måde er det langt nemmere at lave en korrekt optælling af masker og rækker.

Blokning eller opspænding er desuden en vigtig proces at foretage, når du er helt færdigt med dit håndarbejde.

Du kan vælge, om du vil blokke eller opspænde før eller efter, du har syet de enkelte dele sammen, og vil du være helt sikker på et smukt og professionelt resultat, kan du naturligvis gøre begge dele.

Ved at blokke de enkelte dele hver for sig vil det være langt nemmere for dig at sy dem sammen, og ved at blokke det færdige, sammensyede håndarbejde, får du ligeledes den helt perfekte facon og pasform, oven i købet med smukke og jævne sømme.

Hvad med hæklefastheden?

Lige som der findes noget, der hedder strikkefasthed, findes begrebet "hæklefasthed" selvfølgelig også, når det gælder den fasthed, som du arbejder med, når du hækler.

Fremgangsmåden for beregning og tilpasning af din hæklefasthed er dog den samme som med strikkefastheden, og derfor bruger vi for nemheds skyld blot betegnelsen strikkefasthed her i teksten.

Køb kvalitetsgarn online hos HobbyGarn

Kig dig rundt her på siden og giv dig god tid til at læse om alle de spændende typer og tykkelser af garn, som vi forhandler.

Alle garntyper er naturligvis i de allerbedste kvaliteter, som markedet kan tilbyde.

Nem og hurtig levering uden bøvl

Når du har fundet det garn, som du ønsker at arbejde med, sørger vi for så kort leveringstid som muligt.

Vi kender nemlig alt til den utålmodighed, som nemt indfinder sig, når man først har besluttet sig for at gå i gang med et spændende projekt.

Skulle du have tid og lyst til selv at hente dine varer på vores fysiske adresse, er der naturligvis også mulighed for dette. Brug blot vores kontaktside for nærmere aftale herom.

Kontakt os for spørgsmål og hjælp til valg af materialer

Du er ligeledes velkommen til at benytte kontaktsiden, hvis du har spørgsmål af enhver art, for eksempel i forbindelse med valg af garn, strikkepinde, hæklenåle, tilbehør og lignende.

Hos Hobbygarn er vi stolte af vores mange glade og tilfredse kunder, og derfor sætter vi en stor ære i at følge enhver handel ordentligt til dørs.

Har du lyst til at vise os dine projekter?

Hos HobbyGarn er vi altid glade, når vi sender garn og tilbehør ud til vores kreative kunder. Endnu mere glade bliver vi, når vi får lov at se alle de flotte ting, som I frembringer med varer fra os. Del gerne dine billeder med os på Instagram med #hobbygarn. 

Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med alle dine spændende, smukke, sjove og finurlige projekter.

Læs mereLæs mindre