• Levering 1-3 hverdage
  • Fri fragt ved køb over 499,-
  • Kundeservice: 51 91 03 92
  • Åbningstider
Indkøbskurv0,00 DKK
0

8 strikketermer du skal kende inden du går i gang

Udgivet 18. juni 2021 af Laura

 

R: 

R står for ret. Dette er det mest hyppige sting inden for strik. Ret masker, når de er strikket går op i en spids. 

  

Vr 

Vr står for vrang. Dette er det omvendte af en retmaske. Det vil altså sige, at når du strikker en vrang maske er det er en ret maske på den anden side og omvendt. Når vrang masker er strikket får de en bølget form.  

  

”Jeg lærte forskellen på ret og vrang ved at strikke karklude, der ofte har et mønster bestående af skiftevis ret og vrang masker 

  

 

Glatstrik  

Glatstrik er når du kun strikker ret på en side og vrang på den anden. I glatstrik får dit arbejde en flot glat forside. Vrangsiden består, dermed kun af vrang masker. Du skifter altså mellem af strikke en pind ret og en pind vrang. Strikker du alle pindende ret, får du ikke glatstrik.  

 

”Glatstrik bruges hver gang du skal finde din strikkefasthed, så dette term er særligt vigtigt at mestre 

 

 

** 

De to stjerner oplever du nærmest i alle strikkeopskrifter, de viser hvor du skal strikke fra og til. f.eks. hvis dit mønster går på 1r 2 vr 1 r og det er markeret *1r 2 vr 1 r* skal dette mønster gentages fra * til *.  

 

Indt. 

Dette står for indtagninger f.eks. hvis du skal strikke 2 masker sammen for at formindske maskeantallet. Husk altid at tjekke, hvilken form for indtagning du skal bruge i opskriften, da dette kan variere.  

 

Udt. 

Dette står for udtagninger, altså når du skal tilføje masker i dit arbejde. F.eks. hvis du laver ballon ærmer. Udtagninger kan laves på flere forskellige måder så husk altid er tjekke dette i din opskrift.  

 

”En god måde at mestre udt. er igennem et raglan mønster, hvor du tager ud til ærmer 

 

Rib 

Ribkanter kan laves på mange forskellige måder men fælles for dem er, at de består af et mønster af skiftevis r og vr masker. En klassisk ribkant har ofte mønstret *1r 1vr* men det kan også sagtens være *2r 2vr *. Vær opmærksom på r og vr strikkes på samme pind. Ikke ligesom glatstrik, hvor pinden enten var strikket r eller vr 

 


Omg. 

Dette betyder omgang. Det er her dit arbejde begynder. Dette kan stå hvis du f.eks. skal markere omgangens begyndelse.  

 

Disse er nogle af de mest gense forkortelser inden for strik. Jo mere du strikker jo flere vil du møde. Det kan virke uoverskueligt, men for de fleste forkortelser og teknikker, vil du kunne finde gode beskrivelser og videoer, der viser dig hvad du skal gøre.  

 

Der findes også en masse strikke- og hækle tilbehør, der kan gøre dine projekter nemmere! Du kan blandt andet bruge maskemarkører til at markerer din omgangsstart eller, hvor du skal tage ind- og udtagninger. Du kan også få en maskemåler, der hjælper dig med at måle din strikkefasthed!  

 

Så fat mod – man støder altid på nye teknikker og termer som strikker, men de fleste er super simple og nemme når man kommer i gang!